Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ανακοίνωση #17: Όλοι και όλες στην Απεργία της 13ης Οκτώβρη

Με κλιμάκωση και σχεδιασμό του αγώνα να προασπίσουμε τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Με νέα επιστολή της, η Διοίκηση της ΕΤΕ επιμένει στον «ξαφνικό θάνατο» της Επικούρησης, ενώ δε λέει κουβέντα για το μέλλον του ΤΥΠΕΤ. Με την προκλητική αυτή πράξη, επιχειρεί να δείξει ότι «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της» την μαζική απεργιακή κινητοποίηση της 21ης Σεπτέμβρη, αλλά και τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων και αποφασίζει να κλιμακώσει την επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά και μισθολογικά μας δικαιώματα.

Η απάντησή μας πρέπει να είναι αντίστοιχης κλίμακας με την επίθεση που δεχόμαστε.
Πρώτο και απαραίτητο βήμα η μαζική μας συμμετοχή στην απεργία της Παρασκευής 13/10. Για να μην αφήσουμε περιθώριο στη Διοίκηση να θεωρήσει ότι υπάρχει η συναίνεσή μας στα «επώδυνα μέτρα» και για να μην δώσουμε πάτημα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κλείσουν άρον-άρον τον αγώνα και να καταλήξουν σε κάποιον «επώδυνο συμβιβασμό».
Παρόλα αυτά, η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι οι σκόρπιες απεργιακές κινητοποιήσεις δεν αρκούν για να ανατρέψουν τα σχέδια των «από πάνω». Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο αγώνα με κλιμάκωση και συντονισμό. Η «Πρωτοβουλία» συνεχίζει να παρεμβαίνει στη βάση της επικαιροποιημένης πρότασης – πλαίσιο που κατέθεσε στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ:


  1. Με αρχή τη νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή 13/10, να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις (χωρίς προσωπικό ασφαλείας) και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
  2. Τις επόμενες ημέρες να διοργανωθούν συνελεύσεις σε όλους του μεγάλους χώρους της τράπεζας, καθώς και περιφερειακές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Εκεί να συζητηθεί η συνέχιση και η κλιμάκωση του αγώνα μας. Να δοθεί επιτέλους ο λόγος στη «βάση».
  3. Ο αγώνας αυτός θα πρέπει να συνεχιστεί με όρους ενιαίου μετώπου όλων των εργαζομένων στην ΕΤΕ, των συνταξιούχων της ΕΤΕ καθώς και των εργαζομένων στο ΤΥΠΕΤ.
  4. Παράλληλα με το σχέδιο συνδικαλιστικών δράσεων, που αποτελεί και το κύριο όπλο μας, θα πρέπει να συνεχιστούν οι νομικές ενέργειες, όπως αποφασίστηκαν στο τελευταίο ΔΣ ΣΥΕΤΕ, με άμεση κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και νέου δικόγραφου.
  5. Ο ΣΥΕΤΕ πρέπει άμεσα να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση, να επιμείνει στη θέση περί "λογαριασμού εγγυημένων παροχών", και να απορρίψει τα σενάρια για επαγγελματικό ταμείο, πέρα από την αυτονόητη αντίθεση του στο τελεσίγραφο και την επίθεση της εργοδοσίας.
  6. Να ενεργοποιηθεί ο "Λογαριασμός Αλληλεγγύης" (απεργιακό ταμείο).
Γνωρίζοντας, επιπλέον, ότι είναι δύσκολο να δικαιωθεί ο οποιοσδήποτε αγώνας, αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για το μέλλον του ΛΕΠΕΤΕ:
  1. Ο ΛΕΠΕΤΕ δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμος, όσο παραμένει ένας "κλειστός" λογαριασμός. Μοναδική λύση για τη σωτηρία του είναι να ασφαλιστούν σε αυτόν όλοι οι εργαζόμενοι-ες στην ΕΤΕ, με επιστροφή όσων από 1/1/2005 και μετά ασφαλίζονται για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑΕΠ. Κάτι που προφανώς απαιτεί και νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία (βρίσκοντας και... συνδικαλιστική συνδρομή) επιμένει να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως... διμερές!
  2. Η διοίκηση της ΕΤΕ (και όχι μόνο...) υποστηρίζει, ότι ακόμη κι αν συμβεί αυτό, ο λογαριασμός δεν παύει να είναι ελλειμματικός. Απαντάμε, ότι η ισορροπία ενός ασφαλιστικού ταμείου, και του ΛΕΠΕΤΕ στο προκείμενο, διαπιστώνεται σε αναλογιστική βάση. Με τις νέες εισφορές που θα εισπράττει κάθε χρόνο και σε βάθος χρόνου, ο ΛΕΠΕΤΕ θα ισορροπήσει τελικά, παράγοντας ολοένα και μικρότερο έλλειμμα ετησίως.
  3. Ο ΣΥΕΤΕ να ενεργοποιήσει την ήδη ληφθείσα απόφαση για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ΛΕΠΕΤΕ, με εντολή να διενεργήσει αναλογιστική μελέτη αναζητώντας το χρονικό σημείο ισορροπίας και βιωσιμότητας του ΛΕΠΕΤΕ.
Την Παρασκευή 13/10 συμμετέχουμε και πάλι μαζικά και αποφασιστικά την ΑΠΕΡΓΙΑ!
Όλοι και όλες στο δρόμο – Κανείς/Καμία στο γραφείο!

Ως “Πρωτοβουλία” καλούμε τους συναδέλφους/-ισσες στην Αθήνα να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το κεντρικό (040) στην πλ. Κοτζιά. Καλούμε επίσης σε μαζική συμμετοχή στις απεργίες και συγκεντρώσεις που ήδη ανακοινώθηκαν στη Λάρισα (18/10) και την Αχαΐα (20/10). Στο πλαίσιο αυτό, αποστείλαμε ήδη επιστολή στο ΓΒΕ ΣΥΕΤΕ, ώστε να διοργανωθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 13/10 και στη Θεσσαλονίκη μπροστά από τη ΔΙ.ΔΙ. Γ’.

Κατεβάστε την ανακοίνωση #17 σε pdf από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου