Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Uri Teller: ΔΧ 2017

-Ναι γεια σας, θα ήθελα να κάνω μια κατάθεση.
-Μάλιστα. Δώστε μου το βιβλιάριο και τα χρήματα.
-Όχι, θα κάνω κατάθεση αλλά χωρίς να σας δώσω τα χρήματα.
-Συγνώμη, ήμουν στον πλανήτη Γη και δεν άκουσα.
-Εσείς απλά θα μου δώσετε το αποδεικτικό της κατάθεσης, χωρίς όμως να σας δώσω τα χρήματα.

Μοιραία μου ήρθε στο μυαλό το ανέκδοτο με τον τύπο που έβαλε στοίχημα με μια κοπέλα ότι μπορεί να της πιάσει το στήθος χωρίς να το αγγίξει. Φυσικά έχασε αλλά η δουλειά του είχε γίνει.


Για όσους δεν κατάλαβαν, αυτή είναι μια τυπική περίπτωση μαύρης μισθοδοσίας όπου το αφεντικό παίρνει το αποδεικτικό της κατάθεσης χωρίς απαραίτητα να έχει καταβάλει το ποσό. Η κοπελίτσα όπως κι ένας τύπος που ζήτησε το ίδιο λίγο αργότερα, ήθελαν να κάνουν ανάληψη το ποσό αμέσως μετά την κατάθεση ούτως ώστε να φαίνεται ότι καταβλήθηκε η μισθοδοσία τυπικά. Πρέπει βέβαια να είσαι πολλά καντάρια μαλάκας για να κάνεις κατάθεση χωρίς να πάρεις τα χρήματα πρώτα.

Κι ενώ είναι κοινός τόπος ότι η εργοδοσία αυθαιρετεί απροκάλυπτα πλέον εις βάρος των εργαζομένων, πολλοί ήταν εκείνοι που έπεσαν από τα σύννεφα με την περίπτωση των υπαλλήλων που επέστρεψαν το δώρο Χριστουγέννων στο αφεντικό τους. Με πρόσχημα την «κρίση», το “δε βγαίνουμε” (που δεν είναι ψέμματα πάντα εννοείται), πολλές μεγάλες -αλλά και μικρές- επιχειρήσεις έχουν κάνει τα όρια μεταξύ εργασίας και χόμπι κάπως δυσδιάκριτα.

Εδώ είμαστε και να μου το θυμηθείτε: Στο εγγύς μέλλον θα παρουσιάσουν τη δουλειά πχ του οικοδόμου ως νέα επαναστατική μέθοδο εκγύμνασης και θα αρχίσουν να ζητούν συνδρομή για τη δουλειά στο γιαπί. “Σήμερα θα κάνουμε πλάτη και ώμους, σύρε φέρε τα σακιά με το τσιμέντο. Αύριο θα στοκάρουμε, και να θυμάσαι, breathe in, breathe out”. Ελπίζω να μη με διαβάζουν εργολάβοι και μου κλέψουν την ιδέα.

Πέρα από την πλάκα πάντως, απορώ (όλο και λιγότερο βέβαια) με την παθητικότητα με την οποία ο πιο σκληρά εργαζόμενος λαός της Ευρώπης (εμείς ντε) αποδέχεται όλα αυτά τα τερτίπια της εργοδοσίας. Να καταλάβω τα εξαντλητικά ωράρια, τα ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας, το “δε βαριέσαι, δουλειά να υπάρχει” αλλά το να μην πληρώνεσαι ή να πληρώνεσαι στη χάση και στη φέξη κάπως αφαιρεί το όποιο νόημα, όχι;

Όλα δείχνουν ότι η εποχή της εργασίας έχει φτάσει στο τέλος της και ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μένουν άνεργοι και ναι, θα παρακαλάνε να πουλήσουν την εργασία τους όσο όσο λόγω της έλλειψης θέσεων. Το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η περίοδος.

-Να γράψετε και στην αιτιολογία "ΔΧ 2017”. Για το Δώρο Χριστουγέννων.
-Μάλλον Δε Χαμπαριάζω εννοείτε.

Αναδημοσίευση από www.bakiri.website

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου