Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Ανακοίνωση #12: Το ΤΥΠΕΤ μετά τις εκλογές

Μεθοδεύσεις και παιχνίδια κυριαρχίας θυμίζουν το "βάτραχο που βράζει"
Αξιοσημείωτη επιτυχία για τους/τις υποψήφιους/-ες της "Πρωτοβουλίας"
Συνεχίζουμε ελέγχοντας τη Διοίκηση του Ταμείου και διεκδικώντας τη βιωσιμότητά του


Μπορεί οι εκλογές του ΤΥΠΕΤ να ολοκληρώθηκαν, τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν για το Ταμείο. Και απαιτούν άμεσο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους, με κεντρικό στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του με ταυτόχρονη περιφρούρηση του αυτοδιαχειριζόμενου χαρακτήρα του.
Η πιεστική αυτή ανάγκη δεν φαίνεται, όμως, να πείθει τη νεοεκλεγείσα ηγεσία του Ταμείου να λειτουργήσει με τρόπο διαφορετικό. Να απαλλαγεί, δηλαδή, από τα σύνδρομα ιδιοκτησίας του ΤΥΠΕΤ, από τη λογική της “κλειστής” διαχείρισης, από τα “υπόγεια” κομπρεμί, τις αλά Game of Thrones ίντριγκες εξουσίας και τις ευκαιριακές συμμαχίες. Όσα συνέβησαν κατά τη διαδικασία συγκρότησης του Δ.Σ. σε σώμα και εκλογής νέου Προεδρείου (σύμπραξη ΔΗΣΥΕ - ΣΕΠΕΤΕ με αποκλεισμό των υπόλοιπων δυνάμεων), μας φέρνουν κατά νου το μύθο του βάτραχου, που αν βρεθεί σε ένα δοχείο με νερό, η θερμοκρασία του οποίου ανεβαίνει σταδιακά, δεν πρόκειται να πηδήξει, με αποτέλεσμα τελικά να βράσει.
Αν λοιπόν για κάποιους “όλα είναι καλά”, για εμάς το Ταμείο δεν μπορεί να αφεθεί να βράσει στο ζουμί των προβλημάτων του. Για το λόγο αυτό, η “Πρωτοβουλία” θα συνεχίσει να δίνει δυναμικά το παρόν, ασκώντας αυστηρό έλεγχο σε όσα συμβαίνουν στο ΤΥΠΕΤ και διεκδικώντας η βιωσιμότητα και προοπτική του να γίνει ζήτημα προτεραιότητας και για τη συνδικαλιστική δράση του ΣΥΕΤΕ.


Η εκλογική επιτυχία μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια

Η “Πρωτοβουλία” έλαβε μέρος για πρώτη φορά στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ, υποστηρίζοντας υποψηφιότητες σε 5 περιφερειακά εκλογικά διαμερίσματα. Αρκετοί συνάδελφοι μας ρωτούν γιατί δεν συμμετείχαμε στις εκλογές στην Αττική. Η απάντηση βρίσκεται στις διατάξεις του παρωχημένου καταστατικού του Ταμείου, που αποκλείει από τη συμμετοχή όσους συνδυασμούς δεν συγκεντρώνουν 40 υποψηφιότητες, οι 13 με βαθμό τουλάχιστον Λογιστή Β’. Αποκλείοντας, έτσι, ακόμη και... ανεξάρτητες υποψηφιότητες!
Εκφράζουμε και δημόσια τα θερμά συγχαρητήρια στους υποψήφιους και τις υποψήφιες (Μάκη Καβούκα, Βασίλη Καζιάνη, Στέλλα Μυτίνη, Χρήστο Πέττα,  Γιώργο Σταυρουλάκη, Έλενα Τούσσα), που ανέλαβαν την ευθύνη να μπουν μπροστά στην εκλογική μάχη ως εκπρόσωποι της “Πρωτοβουλίας”, με επιτυχημένα και θετικά αποτελέσματα. Θα θέλαμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλ-φισσες που στήριξαν την προσπάθειά μας, καθώς και όσους συζήτησαν μαζί μας, έκαναν προτάσεις, αλλά και γόνιμη κριτική κάποιες φορές.
Στα περιφερειακά διαμερίσματα που συμμετείχε η “Πρωτοβουλία”, κατέγραψε αξιοσημείωτες δυνάμεις, λαμβάνοντας το 6% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό μας δίνει δύναμη για να εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας την επόμενη πολύ κρίσιμη περίοδο. 
Σκοπεύουμε να  κινηθούμε στο δρόμο που ανοίξαμε από την ίδρυσή μας το 2016 μέχρι σήμερα. Τακτικές παρεμβάσεις για τα τρέχοντα εργασιακά ζητήματα, καμπάνιες ενάντια στις αυθαιρεσίες της Τράπεζας, συγκεκριμένες καλά μελετημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις ή δράσεις, με στόχο να εμπλέξουν ενεργά τη “βάση” των συναδέλφων, όσο και να εκθέσουν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, όταν αυτή αδρανεί ή σιωπά.
Είναι φανερό, τουλάχιστον σε όρους εκλογικών αποτελεσμάτων, ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία συνεχίζει να ελέγχει το παιχνίδι. Από τη μια, επειδή έχουν “προνομιακές σχέσεις” με τον μηχανισμό της Τράπεζας (βλ. μεγαλοστελέχη, προαγωγές, μεταθέσεις κλπ νοσηρά φαινόμενα) και αξιοποιούν το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, ειδικά μετά την μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Από την άλλη ωστόσο, ευθύνες υπάρχουν και στη συνδικαλιστική Αριστερά, καθώς αρνείται με διάφορα προσχήματα να προχωρήσει σε κοινές δράσεις και να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο αγώνα. Η ευθύνη για τη μη συνεργασία βαραίνει την “Ενιαία” και την “Πρόταση Προοπτικής”, καθώς από την πλευρά μας είχε έγκαιρα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για τις εκλογές του ΤΥΠΕΤ, που όμως δεν καρποφόρησε. 
Ως "Πρωτοβουλία", θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην ανάγκη των κοινών δράσεων και συνεργασίας, ως προϋπόθεση για να απαλλαγεί ο ΣΥΕΤΕ από λογικές κομματικού, κυβερνητικού, εργοδοτικού, γραφειο-κρατικού συνδικαλισμού, και να περάσει σε ένα διαφορετικό μοντέλο, βασισμένο στη δημοκρατία, τη συμμετοχή, την αγωνιστικότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου